Vše, co potřebujete vědět o vajíčkách

Jaro se probouzí. Velikonoce přede dveřmi. A co může být krásnějším a příznačnější znamením probouzejícího se života jako prosté vejce?

O tom, že konzumace vajec je zdraví prospěšná se už napsalo habaděj. My nejsme odborníci v oblasti dietologie, my jsme nadšenci vaření, pečení a možná trochu gurmáni, a proto se v následujících řádcích velmi rádi soustředíme na přípravu vajíček, případně pár zajímavostí o nich.

Vejce jsou jednou z nejkomplexnějších surovin v kuchyni. Jsou základním propojovacím prvkem ostatních surovin většiny dezertů, perfektními snídaní či skvělým doplňkem omáček …

Vejce můžete vařit, smažit, pošírovať, péct, šlehat nebo prostě jíst i syrové.

V klasické kuchyni se bez vajíček daleko nedostanete. Pojďme si je tedy rozdělit podle dostupnosti na Slovenské pultech a dvorech a říct si něco o jejich přípravě a charakteristice.

Klasika od slepice
Všichni jejich důvěrně známe. Jsou tím nejlevnějším zdrojem bílkovin a nedílnou součástí klasické kuchyně. Existuje milion receptů, kde slepičí vejce hrají hlavní nebo vedlejší roli. My si však zopakujeme ty najzakladanejšie:

Vajíčko natvrdo

Délka vaření závisí na teplotě vajíčka a také od momentu, ve kterém vejce do vody noříte. Zda do studené před vařením nebo vařící během vaření.

Vajíčko pokojové teploty do studené vody: natvrdo bude cca 7 minut od doby, kdy začne voda vřít. Pokud ho vyberete z chladničky připočtěte si k času 1 až 2 minuty navíc.

Vajíčko pokojové teploty do vařící vody: 10 až 12 minut vaření v závislosti na velikosti vejce. Vkládat studené vajíčko z chladničky do vařící vody se nedoporučuje – praskne.

Vajíčko na měkko

Vajíčko pokojové teploty do studené vody: vejce bude naměkko v momentě voda začne naplno vřít, o minutu až dvě později pokud jej vytáhneme z chladničky bezprostředně před vařením.

Vajíčko pokojové teploty do vařící vody: cca 3 minuty v závislosti na velikosti vejce.

Zda na měkko či natvrdo – v obou případech platí okamžité zchlazení pod tekoucí studenou vodou.

Křepelčí mini zázraky
Křepelčí vajíčka pocházejí z chovu křepelky japonské. Dají se v kuchyni využít úplně stejně jako slepičí. Výzkumy prokázaly, že jsou ještě výživnější než klasické vajíčka. Mají cenné antibakteriální, protinádorové a imunomodulační účinky. A ve velkých marketech jejich už dnes seženete naprosto běžně.

Kachní a husí vejce
Takové vajíčka nejsou běžně dostupné v obchodech. Ale dají se sehnat na Slovenské dvorech nebo specializovaných farmách. Cukráři a pekaři je milují díky jejich výrazně zbarveným žloutkem. Ale my si pamatujeme jako nám z kachních vajíček naše Starka připravovali míchaná vejce. Na druhé straně – nikdy je nevařily.

pštrosí vejce
Čerstvé pštrosí vejce jsou dostupné na specializovaných farmách i u nás. Takové vejce váží kolem 1,5 kilogramu a nasytí až 10 osob. Takže třeba přizvat rodinu či přátel. A pokud se ho rozhodnete uvařit, budete potřebovat trpělivost – pštrosí vejce se totiž vari 60 až 90 minut.

Pár zajímavostí o vajíčkách

  • průhlednost bílku je také měřítkem čerstvosti vajec, ty úplně nejčerstvější mají bílky mírně zakalené
  • dostat rozbité vajíčko z podlahy či jiného povrchu je poměrně špinavá a lepkavá práce. Když se vám příště zadaří, zasypte nešťastné vejce i skořápky solí. Vajíčko půjde jednodušší zvednout.
  • otestujte si čerstvost vajíčka ponořením do vody, pokud vyplave na povrch má více než 4 týdny a už se dá těžko označit za čerstvé

  • barva skořápky – hnědá nebo bílá – závisí na barvy kožních laloků v oblasti zvukovodů slepice. Pokud jsou bledé, slepice snáší bílé vajíčka. Pokud jsou červenohnědé, vajíčka jsou hnědé. Zjednodušeně řečeno slepice s bílým peřím snášejí bílé vajíčka, tmavší opeřené slepičky nesou hnědé vajíčka.
  • velikost vajíček S, M, L či XL je vlastně hmotnostní kategorie, kde S-ko má pod 53 gramů a XL-ko má nad 73 gramů. Samotná velikost závisí na věku nosnice – čím starší slepice, tím těžší vajíčko.
  • křepelčí vajíčko je pětkrát menší než slepičí. Sice jsou maličké, ale poměrný obsah bílkovin a aminokyselin mají větší jako například slepičí.

Jak si připravit jedny z nejznámějších snídaně světa u vás doma:

pr clanky